Képzésünk felsőfokú, munka mellett elvégezhető, diplomával elismert oktatást kínál a gyümölcs- és zöldségfeldolgozás iránt érdeklődők, valamint ezen a területen dolgozók részére.
A tananyag egyedülálló módon foglalja össze az ágazatban szükséges ismereteket, a nyersanyagoktól, a feldolgozás-technológiákon át a kereskedelemmel bezárólag. Hallgatóink olyan versenyképes tudást szerezhetnek, mellyel képesek lesznek egy kis- vagy középüzem szakmai és vezetői feladatainak ellátására, vagy akár saját üzem irányítására is.
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusán található Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet több mint 50 éve képez élelmiszeripari szakembereket. Minőségre való törekvésünket a magas felvételi pontszámok és a nálunk végzettek elhelyezkedési arányai egyaránt visszaigazolják.
A képzés összeállításánál a piac által elvárt ismereteket, az elmélet és gyakorlat összhangját tartottuk szem előtt.
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete a Gyümölcs-zöldség feldolgozó képzést úgy építette fel, hogy a résztvevők a piac által elvárt, magas szintű technológiai és műszaki felkészültséget, minőségbiztosítással, érzékszervi minősítéssel, termékfejlesztéssel összefüggő, valamint korszerű gazdasági, marketing és jogi ismereteket kapjanak. Ezek mellett elmélyült betekintést szerezhessenek az adalékanyagok, csomagolóanyagok és a különleges, innovatív technológiák világába is.
Természetesen úgy gondoljuk, hogy a szakmai ismereteket nem lehet kizárólag tankönyvekből az előadótermekben elsajátítani. Jó szakember abból válhat, aki az elméleti tudás megszerzése mellett kellő időt tölt a gyakorlati ismeretek elsajátításával is. A képzés résztvevői az Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet kitűnően felszerelt laborjaiban és saját tanüzemeiben mélyíthetik el készségszinten az elméletben megtanultakat. Emellett két oktatási félévben is tanulmányi túrára indulunk, amely keretében hallgatóink megismerkedhetnek az ország jó nevű vállalkozásaival és elismert szakembereivel, személyes benyomásokat szerezhetnek, tapasztalatot cserélhetnek.
Az oktatás levelező tagozaton folyik, jellemzően kétnapos kurzusok keretében.
A Budapesten található Budai Arborétum 7,5 hektáros természetvédelmi területe ad otthont az Egyetem Budai Campusának, így a Gyümölcs-zöldség feldolgozó képzésnek is, mely a Móricz Zsigmond körtértől 700 méterre található, ezáltal könnyen megközelíthet (M4 metró, 6, 17, 61 villamos, 7 busz).
A Gyümölcs-zöldségfeldolgozó szakirányú továbbképzésben megszerezhető oklevél tartalma az alapképzettségtől függ.
Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök végzettséget szerezhetnek, akik agrár vagy műszaki területen legalább alapképzésben szerzett oklevéllel rendelkeznek, vagy legalább alapképzésben szerzett biomérnöki, vagy vegyészmérnöki oklevéllel rendelkeznek.
Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szaktanácsadó képzettséget szerezhetnek, akik más területen végzett, legalább főiskolai, illetve BSc szintnek megfelelő felsőfokú végzettségük van.
1. Félév | Gyümölcsök, zöldségek elsődleges feldolgozástechnológiája és tartósítási módjai | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Gyümölcs nyersanyagismeret | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zöldség és gomba nyersanyagismeret | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Minőségirányítás és higiénia a gyümölcs-zöldségfeldolgozásban | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Műveletek és berendezések | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Üzemtelepítés és környezetvédelem |
2. Félév | Gyümölcs, zöldség alapanyagok, hűtőtárolásuk, postharvest technológiák | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Különleges, innovatív termékek előállítása a gyümölcs-zöldségfeldolgozásban | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Gyümölcs-zöldségtermékek csomagolása, minősítése | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Gyümölcs-zöldség termékfejlesztés | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tanulmányi Szemle I. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Szakdolgozat I. |
3. Félév | Élelmiszerjogi alapismeretek | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Gyümölcs-zöldség marketing | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Üzleti és pénzügyi tervezés | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Szabadon választott tárgy | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tanulmányi Szemle II. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Szakdolgozat II. |
A szakért felelős oktató
Szakfelelős: Dr. Máté Mónika – egyetemi docens
Oktatási referens: Ráczné Virágh Andrea – ügyintéző
Vezető oktatók és rendszeres előadók | Dr. Bánvölgyi Szilvia | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Dr. Dalmadi István | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Friedrich-Ivanics Judit | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dr. Gere Attila | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dr. Hitka Géza | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dr. Kasza Gyula | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dr. Kiskó Gabriella | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dr. Kókai Zoltán | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dr. Márki Edit | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dr. Máté Mónika | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Pálócziné Furulyás Diána | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dr. Szabó-Nótin Beatrix | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dr. Szalóki-Dorkó Lilla | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dr. Székely Dóra | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dr. Temesi Ágoston | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dr. Zsom Tamás |
Beke Andor | Magas minőségű lekvárfélék gyártástechnológiájának tervezése, kisüzem beépítése vegyes vertikumú mezőgazdasági üzembe | |
Beke Gabriella | Fűszeres szilvalekvárok összehasonlító vizsgálata | |
Beliczai Zsolt Sándor | Különböző kajszibarack fajtákból készített lekvárok összehasonlító vizsgálata | |
Buday Katalin | Frissen préselt kajszibaracklé minőségi vizsgálata | |
Csizmadia György | A Venyim Gyümölcse Kertészet gyümölcsfeldolgozó üzemének koncepciója | |
Dancs Réka | A tételazonosítás szerepe és elemzése a Bonduelle nagykőrösi üzemében | |
Dr. Tóth Csaba | HHP technológiával kiegészített natúrlé-gyártó kisüzem kialakítása temelői bázison | |
Genál Csanád | Alma fogyasztási szokások és befolyásoló tényezők Magyarországon | |
Gulyás György | Lekvárkészítés projekt egy gyümölcstermesztő vállalkozásnál | |
Hadiné Turcsik Kinga | Meggyfajták beltartalmi értékeinek vizsgálata és összehasonlító elemzése | |
Harsányiné Szakács Renáta | Feldolgozás hatása a meggy (Prunus cerasus L.) beltartalmi értékére | |
Hegedűs-Deme Zsolt | Lekvárok készítése és gyártóvonaluk tervezésének, kivitelezésének szempontjai | |
Kovács Imre | Kisüzemi gyümölcs- és zöldség feldolgozó üzem létesítése | |
Májer Géza | Közepes kapacitású fagyasztóüzem tervezése egy meggytermesztéssel foglalkozó családi vállalkozásban | |
Nagyné Szaksz Gabriella | A mikrohullámú vákuumtechnológia ipari alkalmazása a zöldség és gyümölcs szárítás vonatkozásában | |
Orosz Erzsébet | A Bonduelle Central Europe Kft. higiéniai gyakorlatának felülvizsgálata a vállalat nyírszőlősi telephelyén | |
Paróczai Csaba | Az alapanyag (hagyományos és rezisztens alma) és a környezeti tényezők hatása az alma sűrítmény minőségére | |
Pintér Angelika Dóra | Kistermelői lekvárkészítő üzem növekedési lehetőségei - a fejlődés lehetőségei és korlátjai | |
Schnell Imre | Alma-szamóca gyümölcslé fizikai tulajdonságainak és beltartalmi értékeinek változása a tárolás során | |
Szabó Zsanett | A HACCP kiterjesztése száraz termények gyártására a Bonduelle Central Europe Kft. békéscsabai gyárában | |
Tóth Szabolcs | Bio és konvencionális Oblacsinszka meggy beltartalmi változásának nyomon követése sűrítés során |